Saaristolaisleipä
1 l rasvatonta piimää
2,5 dl siirappia
2 tl suolaa
3 dl kaljamaltaita
2 pss kuivahiivaa
3 dl vehnäleseitä
5 dl täysjyväruisjauhoja
7 dl vehnäjauhoja
Pinnalle
3 rkl siirappia
3 rkl vettä
Sekoita maltaat ja kuivahiiva keskenään. Lämmitä piimä reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita piimän joukkoon siirappi, suola ja maltaat. Jätä pehmenemään 15 minuutiksi.
Maltaiden pehmetessä sekoita leseet ja ja jauhot keskenään. Lisää jauhoja muutama desi kerrallaan piimän joukkoon puuhaarukalla sekoittaen. Sekoita kunnes taikina on tasainen. Kohota liinalla peitettynä 1 tunti.
Sekoita kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen 1,5 l (voideltuun) leipävuokaan. Tasoita pinta kostutetuin käsin. Anna kohota puoli tuntia.
Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin tunti. Voitele leipien pinta siirappivedellä ja laita takaisin uuniin puoleksi tunniksi. Kumoa heti uunista oton jälkeen ja anna jäähtyä.
Itse tein taikinan 1,5-kertaisena, ja jaoin sen neljään litran vuokaan. Tein leivät kertakäyttövuokiin, joita ei välttämättä tarvitse voidella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ihanaa kun löysit tiesi tänne! Kommentit ovat blogin suola, jätä toki merkki käynnistäsi!