Joku on ehkä tietoinen, että vanhenin seuraavalle kymmenelle pari viikkoa sitten. Työkavereille vein merkkipäivän kunniaksi Tyrni-marenkikakkua. Ulkonäköön jäi petrattavaa, mutta maku oli kohdillaan. Pohjan tein reilusti, noin viikon, etukäteen ja pakastin. Otin pohjan jääkaappiin sulamaan kun lähdin töihin ja töiden jälkeen tein täyteen ja täytin kakun. Seuraavana päivänä tein marengin töissä. Kakku on monivaiheinen ja sen takia melko työläs (ainakin puolitoistavuotiaan hääriessä jaloissa), mutta herkullinen.
Pohja
3 munaa
2½ dl sokeria
50 g voita
1 dl maitoa
½ dl tummaa kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
Tyrnitahna
2 dl tyrnimehua
1½ dl sokeria
50 g voita
2 rkl maissitärkkelystä
4 keltuaista
1 tl vaniljasokeria
Täyte
3 liivatelehteä
1 rkl tyrnimehua
4 dl vispi- tai kuohukermaa
Kostutus
1 1/4 dl vettä
1/4 dl tyrnimehua
Sveitsiläinen marenki
4 valkuaista
2½ dl sokeria
2 rkl tyrnimehua
Kostutus
1 1/4 dl vettä
1/4 dl tyrnimehua
Sveitsiläinen marenki
4 valkuaista
2½ dl sokeria
2 rkl tyrnimehua
Valmista kakkupohja. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka (Ø 24 cm). Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi. Lisää keskenään sekoitettu voisula ja maito. Sekoita jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos taikinaan. Kääntele tasaiseksi taikinaksi. Vältä turhaa sekoittamista, ettei taikina sitkisty. Kaada taikina vuokaan.
Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 40 minuuttia, kunnes kakku on kypsä. Peitä vuoka leivinpaperilla, jos pinta tummuu liikaa. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä.
Tee tyrnitahna. Kaada tyrnitäysmehu pieneen kattilaan. Lisää sokeri, voi, tärkkelys ja keltuaiset. (Säästä valkuaiset jääkaapissa marenkiin.) Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se kiehahtaa ja paksuuntuu. Mausta vaniljasokerilla. Anna jäähtyä esimerkiksi vesihauteessa. Säilytä jääkaapissa, kunnes tarvitset sitä.
Upota liivatelehdet pehmenemään runsaaseen kylmään veteen 5-10 minuutiksi. Vaahdota kerma. Sekoita kylmä tyrnitahna kermavaahtoon. Purista liivatelehdet ja liuota ne kattilassa tilkkaan kuumaa tyrnimehua tai vettä. Sekoita liivateseos ohuena nauhana tyrni-kermavaahtoon.
Kiinnitä kakkuvuoan pohjalle leivinpaperi. Leikkaa täysin jäähtynyt kakkupohja 3 osaan. Nosta alin pohja vuokaan. Sekoita kostutusliemen ainekset ja ja kostuta pohja. Lusikoi puolet täytteestä pohjalle. Nosta keskimmäinen kerros päälle, kostuta ja lisää loppu täyte. Kostuta kolmas kakkukerros molemmilta puolilta ja nosta vuokaan. Peitä kelmulla ja anna kakun hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
Valmista sveitsiläinen marenki. Vatkaa sähkövatkaimella valkuaisia, sokeria ja tyrnimehua pyöreäpohjaisessa teräskulhossa hiljaa poreilevan vesikattilan päällä. Veden ei tarvitse osua kulhon pohjaan saakka. Vatkaa voimakkaasti noin 10 minuuttia. Massan lämpötilan tulisi nousta noin 60 asteeseen. Marengista tulee hyvin kiiltävää, paksua ja notkeaa, jopa hieman sitkeää. Nosta kulho kattilan päältä ja vatkaa vielä noin minuutti kylmässä vesihauteessa, jotta marenki hieman jäähtyy.
Siirrä hyytynyt kakku vuoasta tarjoiluvadille ja kuorruta pehmeästi marengilla. Voit myös pursottaa marengin kakun päälle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ihanaa kun löysit tiesi tänne! Kommentit ovat blogin suola, jätä toki merkki käynnistäsi!