3.5.2017

Superherkullinen pataleipä

DSC_4459
DSC_4458
DSC_4456
Vappusimoja tehdessä jäi hiivapalasta melkoisesti käyttämättä, joten päätin tehdä elämäni ensimmäisen pataleivän. Kokeilulistalla se on majaillut jo tovin, mutta nyt oli hyvä hetki sen toteuttamiseen. Aineksia tähän pataleipään ei juurikaan tarvitse, perusjuttuja kuivakaapista. Reseptin bongasin maku.fi -sivustolta, mutta löytyyhän näitä vaikka mistä.

3 ½ dl vettä
herneenkokoinen pala tuorehiivaa
1 tl suolaa
7 dl vehnäjauhoja
rusinoita

Lisäksi rypsiöljyä padan voiteluun.

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita (älä vaivaa) joukkoon jauhot, suola ja rusinat. Peitä kulho tiiviisti kelmulla ja jätä huoneenlämpöön 12-24 tunniksi.

Ripottele kulhoon taikinan päälle jauhoja ennen paistamista. Kääntele ja nostele taikinaa muutaman kerran kevyesti. Jauhot saavat jäädä epätasaisesti, se ei haittaa. Älä vaivaa taikinaa tässäkään vaiheessa. Ripottele uudestaan pinnalle jauhoja ja jätä kohoamaan vielä 30 minuutiksi.

Taikinan kohotessa laita parilitrainen valurautapata uuniin ja uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota pata uunista kun taikina on paistovalmis. Sivele pata vielä öljyllä. Kaada taikina kuumaan pataan, laita kansi päälle ja laita uuniin 30 minuutiksi. Ota kansi pois, jätä leipä vielä paistumaan 15-20 minuutiksi tai kunnes pinta on kauniin värinen. Kumoa leipä padasta ja hieman jäähtyä liinan alla.

Nauti! Ihan parasta tuoreena (kuten leipä yleensäkin), pinnalta rapea ja sisältä pehmeä. Alkuperäiseen reseptiin lisäsin rusinat, minä ja poika tykätään niistä leivässä. Ensi kerralla voisi lisäillä pähkinää ja ehkä jotain muuta kuivattua hedelmää. Myslileipää, nam! Kyllä tätä vielä seuraavana päivänäkin syö, mutta eihän se ole läheskään sama. Ai että kun se voi sulaa siinä leivän päällä.

Testilistalla on myös joku one pot wonder -ruoka. Kuulostaa niin ihanalta idealta, että koko ruuan saa tehtyä yhtä pataa käyttämällä. Reseptivinkit vain kehiin!

2 kommenttia:

  1. Tuore leipä on vaan parasta. Me ollaan paristi tehty pataleipää ja kypsyyden kanssa ollut haasteita.... vaikka ollut reilusti yliaikaa niin keskeltä jäänyt raa aksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin on! Hmmm. Miksiköhän on jäänyt keskeltä raa'aksi? Toivottavasti onnistuu vielä!

      Poista

Ihanaa kun löysit tiesi tänne! Kommentit ovat blogin suola, jätä toki merkki käynnistäsi!